077-3508500
1. שמור על משקל גוף תקין – עודף משקל מהווה גורם סיכון למחלות לב .

 

2. הקפד לחלק את התפריט היומי למספר ארוחות מסודרות– עדיף 3 ארוחות עיקריות ו-2 עד 3 ארוחות ביניים. חשוב

לא לדלג על ארוחות עיקריות,כולל ארוחת הבוקר.

 

3. הפחת בצריכת שומן רווי– כמות גדולה של שומן רווי עלולה להעלות את רמת הכולסטרול. שומן רווי הוא שומן מוצק

בטמפרטורת החדר המצוי בעיקר במזונות שמקורם מן החי:חמאה,מרגרינה קשה, חלמון ביצה, בשרים ונקניקים שמנים,

מוצרי חלב שמנים, תחליפי חלב לקפה, חמאת קקאו, שוקולד, שמן קוקוס, שמן דקלים.

 4. צריכת שומן רב בלתי רווי וחד בלתי רווי– עשויה להוריד את רמת הכולסטרול בדם ועדיף לצרוך אותם על פני

שומן רווי ( צריכה מרובה של שומן עלולה להביאלעודף משקל. לכן אין להפריז באכילת מזון מקבוצה זו)

שומן בלתי רווי הוא שומן נוזלי בטמפרטורת החדר, המופק מהצומח ומספק את חומצות השומן החיוניות.

שומן רב בלתי רווי מצוי ב: שמן ( קנולה 6% ,סויה,חמניות, תירס), מרגרינה רכה, מיונית, טחינה, גרעינים( חמניות, דלעת, אבטיח),

אגוזי מלך.

שומן חד בלתי רווי מצוי ב: שמן זית, זיתים, אבוקדו, שקדים, בוטנים, אגוזי פקאן.

5. הפחת את כמות הכולסטרול במזונך– הכולסטרול מצוי במזונות מן החי בלבד.

בכולסטרול עשירים במיוחד המזונות הבאים: חלמון ביצה, איברים פנימיים(מוח, כבד, כליות, וכדומה), מוצרי חלב שמנים.

6. שלב בתפריטך מזונות עתירי סיבים תזונתיים– הסיבים התזונתיים הם פחמימות והם חלק של המזון הצמחי שאינו נעכל ע"י

מיצי העיכול של האדם. הסיבים משפיעים לטובה במניעת עצירות, הורדת רמת הכולסטרול ואיזון רמת הסוכר בדם.

מזונות עשירים בסיבים תזונתיים הם: דגנים מלאים (בורגול, כוסמת, מוצרי חיטה מלאה, לחם חי, אורז מלא, גריסים, קוואקר),

קיטניות(חומוס, פול, עדשים, אפונה יבשה, סויה) פירות וירקות עם קליפתם.

7.המעט בצריכת מזונות עשירים במלח – היוועץ ברופא המטפל שלך בקשר לחומרת ההגבלה במלח.נמצא קשר ישיר בין

דיאטה עשירה במלח ויתר לחץ דם. לנתרן, מינרל המצוי במלח בישול – תפקיד פיזיולוגי חשוב בגוף. אולם דיאטה עשירה

במלח גורמת לאגירת מים בכלי הדם ובגוף, מעלה את נפח נוזל הדם ומגבירה את לחץ הדם בעורקים. דיאטה דלת מלח מומלצת

לסייע בשמירת לחץ דם מאוזן.

8.הקפד בשתייה – היוועץ עם הרופא המטפל שלך לגבי כמות השתייה המומלצת עבורך. באם אין הגבלה בשתייה, יש להקפיד לשתות 10 כוסות ביום. מומלץ לשתות מים, סודה ומשקאות דלי קלוריות. מיצי פירות נספרים כמנות פרי יומיות.

תה וקפה עשירים בקפאין שמשמש כממריץ לפעולת הלב. הקפאין עלול לגרום לעליה בקצב הלב ולעליה קלה בלחץ דם. בכדי למנוע השפעה שלילת על מערכת הלב וכלי הדם, מומלץ להמעיט בשתיית קפה- לא יותר מ- 3 כוסות ליום. ניתן לשתות קפה נטול קפאין, תה בהיר ותה צמחים ללא הגבלה.

 

המלצות מזון מבחינת שומנים, כולסטרול וסיבים

סוג המזון

מומלץ

לא מומלץ

הערות

ביצים

חלבון ביצה

חלמון ביצה

מומלץ לאכול עד 3 חלמונים בשבוע ( כולל בישול ), חלמון ניתן לאכול ללא הגבלה.

בשר

עוף, הודו ללא עור ושומן,בקר רזה, פסטרמה והודו מעושנת

בקר שמן, כבש,ברווז,אווז אברים פנימיים: מח,טחול,כבד,ראות,לב,קורקבן ולשון.

בשר טחון קנוי: נקניק,נקניקיות, המבורגר וקבב.

* אין לאכול בשר בקר רזה יתר מפעם אחד בשבועיים.

*בבשר הודו ועוף מומלץ לאכול את החזה ללא עור.

* לאחר בישול בשר יש להעמיד את התבשיל במקרר ללילה ולמחרת להסיר את השומן.

דגים

הליבוט,בקלה,ברבוניה,סול,סלמון,

פרידה,לוקוס,בורי,טונה,מקרל,אמנון,סרדינים, פורל.

ביצי דגים ( איקרה ),נסיכת הנילוס,קרפיון.

מומלץ לאכול דגים במקום בשר לפחות 3 פעמים בשבוע.

* אין לתגן את הדג.

מוצרי חלב

חלב דל שומן

גבינות לבנות עד 5% שומן

(מעודנת,קוטג')

לבן ויוגורט עד 1.5% שומן,

מעדני חלב דיייאטטים.

שמנת חמוצה ומתוקה,

גבינות צאן,גבינות צהובות,

מלוחות,מותכות,גבינות לבנות לא כחושות

*העדף מוצרי חלב דלי שומן

*ניתן לאכול גבינות עד 5% שומן, חלב ולבן עד 3% שומן.

ירקות ופירות

כל הסוגים וגם עשבי תיבול

( ושום ובצל)

ירקות נחשבים למזון דל קלוריותועתיר סיבים ולכןמומלץ לאכלם בכמות גדולה: מאודים, מבושלים, חיים בסלטים

פירות מכילים ויטמינים, סיבים וגם סוכר וקלוריות ולכן עדיף לאכלם בקליפותם במידה.

קטניות

חומוס,פול,שעועית לבנה,אפונה ירוקה, עדשים וסויה.

מומלצות כעשירות בסיביםתזונתיים.

שומנים

שמן לסוגיו: קנולה,סויה,חמניות,זית בכבישה קרה,מרגרינה מופחתת (מזולה לייט,קלורינה),טחינה,אבוקדו,מיונז דיאטטי ,זיתים,אגוזי פקאן ומלך,שקדים,גרעינים.

שמנים רווים:חמאה,מרגרינה קשה,שומן בשר,חמאת קקאו,אגוזי קוקוס,ושמן קוקוס,שמן דקלים.

שומן עתיר קלוריות לכו אין להרבות בצריכתו.

*כל צורות הבישול (אפיה,בישול,גריל,אידוי) מותרות.

*לבישול,טיגון ואפיה מומלץ על שמן קנולה (עדיף בטפלון).

*לתיבול מומלץ על שמן זית.

דגנים

לחם מלא ,סובין חיטה,סולת,כוסמת,בורגול,גריסי פנינה,קואקר,תירס,כרנפלקס,פופקורן ללא שומן,אורז מלא,חיטית,פתית ושאר דגנים מלאים.

אטריות עם ביצים,עוגות ועוגיות עתירות מרגרינה וחמאה, מלווח,גיחנון,בורקס, מאפים מבצק צרפתי ופריך,סופגניות,עוגות שוקולד וקצפת,חטיפים מטוגנים,צ'יפס.

ההעדפה היא לדגנים מלאים,ללא תוספת שמן וסוכר.

שונות

גלידות דיאטה,גלידות יוגורט,משקאות דיאט,ריבה ללא סוכר.

גלידות שמנת,שוקולד,קצפת,מוס,קצפת צמחים,מלבין קפה.

מומלץ להמנע מתוספת סוכר ולהשתמש כתחליף בממתיקים מלאכותים לא על בסיס אלכוהול.

*יש להמעיט באכילת מזונות עתירי סוכר.